De Havapoo is een kruising tussen een Havanezer en een Poedel (dwergpoedel eo middenslag).

Deze harige vriend is de perfecte aanvulling op elk huis, appartement of groot huis met een erf.

Vriendelijk en extravert, ze houden ervan om in het middelpunt van de belangstelling te staan ​​en zullen altijd aan je zijde staan, in de hoop dat ze een knuffel krijgen. Ze zien er prachtig uit – hun golvende of krullende haar zal ze al snel tot de meest populaire hond in de buurt maken. 

We kennen misschien niet de exacte geschiedenis van de Havapoo, maar we kennen de afkomst van hun ouders. De poedel is oorspronkelijk uit Duitsland, gefokt om watervogels meer dan 400 jaar geleden op te halen. Ze werden vervolgens begunstigd door Franse edelen en aristocraten – hun knappe uiterlijk en vermakelijke persoonlijkheid maakten hen tot populaire metgezellen.

Het Havanezer ras is ontstaan ​​in Cuba, werd het overgebracht door Spaanse kolonisten en gefokt als schoothondjes voor edelen. Meer dan 300 jaar verfijning van het ras heeft geresulteerd in wat we tegenwoordig kennen als de Havanezer.

Het is moeilijk te voorspellen hoe een Havapoo eruit zal zien – zelfs twee uit hetzelfde nest kunnen er compleet anders uitzien. Maar als we naar elk ouderras kijken, krijgen we een idee van hoe de pup eruit kan zien.

Ze hebben een kleine ronde kop, met een lichte maar definitieve stop. Ze hebben goed geplaatste donkere ogen, meestal bruin. Hun oren zullen slap zijn en op hun wangen vallen. Ongeacht de onvoorspelbaarheid van de Havapoo-look, er bestaat geen twijfel over ze zullen schattig zijn.

KLEUREN

Zowel de Poedel als de Havanezer hebben een breed scala aan vachtkleuren (effen, tweekleuren en driekleuren). Het is ook gebruikelijk om witte aftekeningen op hun borst, gezicht en voeten te hebben. Één ding dat je bijna kunt garanderen, is hun weelderige vacht. Ze kunnen een middellange of lange vacht hebben. De vacht kan zowel golvend als gekruld zijn, afhankelijk van welk ouderras de Havapoo-pup het meest mee krijgt. 

Havapoos zijn erg vriendelijk en gedijen goed in een liefdevol huis. Omdat ze een erg liefdevolle en betrouwbare kruising zijn, zijn ze niet waaks. Havapoos zullen andere honden in hun huis niet erg vinden, in feite verwelkomen ze nieuwe harige vrienden. Ze zijn geweldig met honden en andere huisdieren. Havapoos zijn geweldig met kinderen – ze houden van speeltijd en zullen zachtaardig en liefdevol zijn voor kinderen. Havapoos zijn buitengewoon intelligent dankzij hun poedelouder. Naast dat Havapoos gretig ziin om te behagen, zijn ze ook zeer trainbaar. Ze doen het het beste met positieve bekrachtiging, dus geef ze een beloning als ze je bevel opvolgen of als ze stoppen met ongewenst gedrag. Omdat ze gevoelig zijn voor uw lichaamstaal en stemtoon, zullen ze positief reageren als u zelfverzekerd bent en hen aanmoedigen. Als je gestrest bent, uw hond zal dit voelen en ook angstig worden. Straf ze niet, het zal ze beklemtonen en zelfs aanmoedigen om door te gaan met het gedrag.

Socialisatie is net zo belangrijk als training. Hoewel Havapoos redelijk sociaal zijn, hebben ze als pup toch behoefte aan sociale contacten in nieuwe situaties. Laat uw puppy kennismaken met nieuwe ervaringen en situaties. Geef ze daarbij positieve feedback en laat ze weten dat het een goede ervaring is door ze iets lekkers te geven.

Omdat ze zeer intelligent en energiek zijn, moet deze kruising hun geest bezig houden. Geef ze een puzzelvoeder, of speel spelletjes met ze, zoals verstoppertje of ga op zoek naar iets lekkers. Door ze nieuwe en leuke trucs aan te leren, blijven ze ook scherp.

ZORG VOOR DE HAVAPOO

De Havapoo is een vrij kleine hond en kan zich goed aanpassen aan het leven in een appartement. Ze zijn geschikt voor elk type gezin, inclusief: alleenstaanden, stellen, grote gezinnen. Zolang je ze voldoende aandacht geeft en ze traint, zijn ze best blij om aan je zijde te staan. 

Ze zullen weinig tot niet verharen maar een vachtverzorging is net zoals bij iedere Doodle zeer belangrijk. Borstelen en kammen en op tijd naar de trimsalon.