Informatie over de Goldendoodles.

De Goldendoodle staan te boek als een hypoallergeen ras. Dit betekent dat we gereduceerde allergische reacties zien bij mensen die allergisch zijn, dus minder symptomen. Men claimt een vermindering van tot wel 95%. Dit ras zou een uitkomst zijn voor mensen die graag een hond willen maar lijden aan astma, CARA,  of mensen die gevoelig zijn voor allergenen. Wij adviseren mensen met allergische aandoeningen wel om eerst tijd door te brengen met onze honden en hun medicijnen gewoon te blijven gebruiken.
Helemaal niet-allergeen is dit ras niet, allergeenvrije honden bestaan niet, zelfs haarloze honden zijn niet niet-allergeen. Dit komt omdat allergische reacties vooral opgewekt worden door huidschilfers en meestal niet door lengte of de hoeveelheid van de haren van de vacht. Haren spelen wel een rol bij allergieën omdat in de haren pollen, stof en schimmels kunnen blijven hangen. Ook kunnen mensen allergisch reageren op het speeksel

Daarnaast kunnen deze honden zeer geschikt zijn als hulp hond, zowel voor mensen met een visuele of andere handicap als voor mensen met emotionele problemen of gedragsstoornissen. Goldendoodles kunnen ook worden ingezet als hulp hond voor volwassenen/kinderen met ASS ( het hele spectrum aan autistische stoornissen), met ADHD, of bij problemen met rouwverwerking. Tegenwoordig worden de Goldendoodles ook opgeleid voor (oud) militairen uit oorlog gebieden en lijden aan PTSS ( Post Traumatisch Stress Syndroom )

Eigenschappen

De eigenschappen van een hondenras bepalen de mate van geschiktheid van dit ras voor de eigenaar. Dit hangt samen met de levensstijl en de gezinssamenstelling ven de eigenaar, de hoeveelheid tijd en energie die een eigenaar voor zijn of haar hond ter beschikking heeft en het verwachtingspatroon dat de eigenaar van zijn of haar hond heeft. Er moet een goede match aanwezig zijn om beide partijen gelukkig te maken.

De meest kenmerkende eigenschappen van de Goldendoodle zijn de volgende

 • Een uitzonderlijk hoog intuïtief vermogen:
  Deze honden voelen zeer goed emoties aan, ze zoeken oogcontact en proberen je of op te vrolijken of te troosten. Daarbij zijn ze ook nog eens zeer intelligent en zeer goed te trainen. Vandaar dat ze bij uitstek geschikt kunnen zijn als therapiehond, hulp hond of (blinde) geleidehond. Ze verkeren graag in gezelschap van mensen, zijn dol op kinderen en zijn daarom goede gezinshonden. ( dit moet wel in de socialisering meegenomen worden, want elke hond kan angstig gemaakt worden door gebrek aan de juiste contacten). De keerzijde van deze eigenschap is dat het houden van dit type hond veel tijd en aandacht vereist. Het meest wrede wat u dit type hond aan kan doen is het aan zijn lot overlaten. Hun slimheid zorgt er ook voordat ze net zo vlot ongewenst als gewenst gedrag aanleren, daarom is training essentieel. Deze honden zijn snel slimmer dan hun eigenaren. Wanneer u niet bereid bent om de eerst 12 maanden tijd te investeren in puppytraining, kunt u beter een ander ras kiezen.

Vacht:
Omdat deze honden haren hebben, die zo dicht op elkaar zitten, dat er bijna geen plek is voor huidschilfers en omdat ze niet tot nauwelijks verharen staan ze bekend als allergievriendelijk en niet astma-opwekkend. Andere voordelige eigenschappen van hun vachttype is dat ze niet ruiken. De keerzijde van deze eigenschap is de zorg die u aan vachtverzorging moet besteden in de overgangsfase van pup naar volwassenheid. Tussen de leeftijd van 8 tot 14 of 15 maanden oud verwisselt de puppyvacht naar het volwassen haar type, echt ook nu valt dit haar niet uit. Dit betekent dat simpelweg borstelen van de vacht in deze periode niet voldoet maar dat u met professioneel trimmer materialen aan de slag moet om dode haren te verwijderen. Doet u dit niet dan gaat de vacht klitten en vervilten en moet u de hond uiteindelijk kaal scheren, ( wat veel mensen overkomt, de vacht verzorging word erg onderschat)

 •  Gek op water:
  Zien deze honden water dan willen ze er in springen. Zo gauw ze de kans krijgen om met water te spelen, waar dan ook, dan zullen ze dit ook doen. Dat betekent dat ze er van houden om met hun waterbak te spelen , onder tuinsproeiers te duiken en in modderpoelen rond te darren, ook in zee springen ze , lekker achter de meeuwen aan.

  •    Honden met humor:
  Het zijn honden met een neiging tot gek doen, om u aan het lachen te maken of uw aandacht te trekken. Wanneer u ze te lang negeert of geen tijd of aandacht voor ze heeft, worden ze baldadig en kunnen ze met voorwerpen gaan slepen omdat ze willen spelen. Dat is niet slecht bedoeld maar voor sommige mensen kan dit een irritante eigenschap zijn.  

 •  Sterk apporteer instinct:
  Ze houden van het weggooien en ophalen van voorwerpen. Dit is een harstikke leuke eigenschap om uw kinderen mee bezig te houden, maar het maakt deze honden ook uitermate geschikt voor het oppikken van sleutels e.d. voor gehandicapten. Het betekent echter ook dat ze u snel met de mond ( weliswaar met een “zachte mond”)  willen beetpakken om u ergens mee naar toe te leiden. Onervaren hondeneigenaren zouden dit als een vorm van “bijten “ kunnen ervaren.

  •    Twee typen temperamenten:
  Er zijn binnen dit ras honden die actief zijn of juist wat rustiger van aard. Overleg met uw fokker naar welk type hond u op zoek bent. In het algemeen zijn Goldendoodle’s opgewekte en energieke honden maar met een goed trainingsprogramma krijgt u een rustige en goed luisterende hond.

Uiterlijke kenmerken

Er bestaan drie vachttypes, krullend ( curly of wol ), wavy of fleece. In hetzelfde nest kunnen alle typen vachten voorkomen. Alle soorten vachten moet u regelmatig kammen en moet die minimaal vier maal per jaar getrimd worden.

 •  De Goldendoodle bestaat in een diversiteit aan kleuren, gebroken wit, crème, abrikoos, rood, café au lait, chocoladebruin, zilver, goud, zwart. Wij trachten het blond / abricot te houden.

Verzorging van de vacht

De vacht van een Goldendoodle varieert van zacht golvende, fleece, wavy tot krullend haar. 

Een pup heeft nog niet zoveel vachtverzorging nodig, maar een volwassen hond wel. Daarom is het belangrijk dat een Goldendoodle pup er al aan went regelmatig geborsteld en gekamd te worden.

Wassen

Een hond kan beter niet vaker gewassen worden dan echt noodzakelijk is, anders kan de huid uitdrogen. Als de hond in bad moet, bijvoorbeeld omdat hij in iets stinkends heeft gerold, kan het beste hondenshampoo gebruikt worden. Om de kans op klitten te verminderen kunt u na de shampoo een conditioner gebruiken

Kam en borstel de hond eerst voordat hij in bad gaat. Maak de hond eerst nat met lauwwarm water en zeep hem daarna in. Spoel de shampoo dan goed uit om huidirritatie te voorkomen. Met een booster kan de hond op comfortabele afstand gedroogd worden. Zet hem daarna nooit in de kou zolang hij nog vochtig is! Wij hebben de Booster aangeschaft en adviseren dit ook voor Doodle eigenaren, de Booster is een zeer grote en sterke föhn speciaal voor honden. Je blaast de hond snel droog en ook zéér handig om stof eruit te blazen maar ook na een bezoek aan het strand.

Borstelen en kammen

Kam de hond altijd in de richting van de haren mee, terwijl u met de andere hand het haar vasthoudt. Hierbij hoeft weinig kracht gezet te worden: laat de kam of borstel het werk doen!

Klitten kunnen voorzichtig losgeknipt worden tussen de klit en de huid. Grotere klitten kunnen beter een paar keer een klein stukje ingeknipt worden (in de lengte) op verschillende plekken. Knip altijd van de hond af! Daarna kan de klit voorzichtig uit de vacht geknipt worden. Wij gebruiken ook een speciale kam die alle losse tussen haren weghaalt.

Oren

Goldendoodles zijn soms gevoelig voor oorontstekingen, daarom is een goede verzorging van de oren vereist. Haren in de oren kunt u voorzichtig tussen de vingers eruit trekken, de hond voelt hier niets van. Haren op de rand voelt hij wel! Wij gebruiken Eardust hier voor.

Het zichtbare deel van de oren kan met babydoekjes worden schoongemaakt Bij de dierenarts en dierenspeciaalzaak zijn speciale oorcleaners te koop

Ogen

Wanneer de ogen vies zijn, kunnen ze met een vochtig watje met gekookt water worden schoongemaakt. Kamillethee (afgekoeld!!) werkt ook verzachtend.

Wrijf het vuil niet naar de binnenste ooghoek, want dat kan ontstekingen veroorzaken. Wanneer een hond snel vieze ogen heeft, kan er wekelijks een beetje vaseline in de ooghoek (niet in het oog) gesmeerd worden.

Gebit

Honden wisselen hun tanden tussen de 3 en 7 maanden. Controleer wekelijks of uw hond last heeft van tand- of tandvleesproblemen. Het is verstandig om een hond als pup al te leren dat de baas de bek mag openen.

Wanneer een hond makkelijk last heeft van gebitsproblemen, kunnen de tanden met hondentandpasta gepoetst worden. Poets de tanden zachtjes van boven naar beneden