Omdat ik niet in één keer van een standaard Goldendoodle naar een medium Goldendoodle wil gaan. Vind dit esthetisch geen goed gevoel geven. Daarom een meerjarenplan voor mijn doel.

Ik had een bewuste kruising ruim 4 jaar geleden in mijn hoofd en ben met veel geduld en met hulp van Marjoleine Roosendaal en Anja de Jong het traject in gegaan. 

Het zullen Havapoo’s eo Pooha’s😀gaan worden maar een duidelijke fokvisie en fokdoel.  Linde en Morris zijn respectievelijk een dwergpoedel en middenslag poedels. Lyo en Mollie zijn Havanezers. 

Beiden poedels en Mollie zijn geïmporteerd vanuit buitenland. Eerst laten checken door degene die verstand hebben van stambomen, lijnen en gezondheid. Alle 4 FCI-stamboom, geregistreerd bij de RvB en Morris staat ingeschreven als ( zeer selectieve dekreu ) bij de NPC.

Embark getest, geen bijzonderheden. 

Morris HD-A, ED vrij, ECVO goed

Mollie HD-A, PL goed, ECVO goed.

Linde Pl vrij, ECVO goed.

Lyo HD-A, PL vrij, ECVO goed. 

 

Mijn fokdoel is een F1 Havapoo met een medium Goldendoodle te kruisen zodat je een hoop nieuwe genen hebt, qua karakter een leuke gezellige lieve gezelschapshond ( een pleaser zoals de Goldendoodle al is ), medium qua groote en vachtverbetering. In een Havanezer zit al poedel en ook bv Bichon en vallen in de FCI groep 9: Gezelschapshonden.

De Goldendoodle valt qua poedel ook in groep 9 en de Golden Retriever in fci groep 8: retrievers, spaniels en waterhonden.

Volgens de cirkel van Parker zitten ze ruim genoeg van elkaar maar beiden rassen hebben wel de poedel als overeenkomst.

Bij het kruisen van deze twee honden kunnen er geen homozygote nakomelingen geboren worden voor een ziekte. Maar als blijkt dat bij de rassen van beide honden een aandoening voorkomt die door een mutatie van hetzelfde gen wordt veroorzaakt.

Als deze lijn goed en volgens verwachting verloopt dan zal ik zeker niet stoppen met de grote mediums en standaard Goldendoodle lijn maar een tweede lijn er naast.