De voor- en nadelen van castratie blijven de wetenschap boeien

 

In een groot, retrospectief (terugkijkend) onderzoek is gekeken naar de effecten van castratie bij honden, met de focus op ziektes die mogelijk een erfelijke oorsprong hebben. De medische gegevens van meer dan 90.000 honden werden hiervoor gebruikt.

De conclusies in het kort: Gecastreerde honden bleken minder vaak last te hebben van stenose van de aorta, vroeg optredende cataract (staar), hartklepproblemen, problemen aan de ductus arteriosus (hartader), en ventricular septic defect. Ook het optreden van de beruchte "gastric bloat", de maagtorsie, en cardiomyopathie kwamen minder vaak voor.

Anderzijds, kanker (hemangiosarcoom, hyperadrenocorticisme, lymphoom, mastceltumoren en osteosarcoom) kwamen wel veel vaker voor. Kruisbandproblemen, epilepsie en tussenwervelschijfproblemen treden ook vaker op bij gecastreerde honden, de laatste alleen bij teven. HD, ED en patella luxatie werden niet geassocieerd met castratie. Wel bij vroegtijdige castratie op jonge leeftijd!

De totale populatie honden werd gemiddeld met 13 maanden gecastreerd, teven iets eerder dan reuen. 

De onderzoekers komen tot de conclusie dat de geslachtshormonen, die worden verwijderd bij castratie, wel degelijk een rol spelen bij het optreden van ziektes. Alleen is er geen eenduidig antwoord of castratie, het doen stoppen van die hormonen, nu wel of niet verstandig is. Immers, sommige ziektes treden wel eerder op na castratie, andere juist niet. Het lijkt alsof dierenartsen moeten kiezen tussen risico's op diverse ziektes. 

Wel concluderen de onderzoekers dat met name voor orthopedische aandoeningen, de leeftijd van castratie erg van belang is. Castreren voordat de hond volgroeid is levert veel grotere risico's op dan castreren op volwassen leeftijd.  Geslachtshormonen spelen wel een belangrijke, positieve rol bij het voorkomen van kruisbandproblemen, castratie levert daar veel meer risico's op. Datzelfde geldt ook voor intervertebral disc disease, oftewel problemen met de tussenwervelschijven. Een ziekte die, een sterk erfelijke component heeft. En oestrogeen biedt meer bescherming tegen kanker, een gecastreerde teef of reu zal sneller kanker krijgen, echter, bij gecastreerde dieren trad de kanker vaak wel wat later op. dus vaker, maar op hogere leeftijd. Oestrogeen en progesteron, allebei geslachtshormonen, lijken zowel stimulerende als remmende effecten te hebben op epilepsie. Progesteron vermindert het aantal aanvallen. testosteron lijkt weinig effect te hebben. doordat epitheelcellen in de lenzen, de ogen dus, gevoelig zijn voor testosteron en estradiol, hebben intacte honden een groter risico op staar.

 

"Bij intacte dieren zorgen de hormonen voor een natuurlijke bescherming tegen kwaadaardige mutaties"

 

En dus, concluderen de auteurs, moeten dierenartsen hun cliënten goed over risico's en voordelen bijpraten voordat ze een advies geven. " Yet the fact of a neutering risk that excists for certain conditions, most especially in females, cannot be ignored and underscores the need for reflective consultation between the client and the clinician when considering neutering."

 

bron

Correlation of neuter status and expression of heritable disorder

Dogzine www.dogzine.nl